Dezvoltare prototipuri

Proiectare si dezvoltare prototipuri

 

PROIECTARE (modelarea 3D)

Clientii transmit cerintele sub orice forma: proiect (model 3D) sau model fizic, desene 2D, schite de mana sau descriere verbala. In afara de primul caz, pe baza unei comunicari eficiente reusim sa transpunem intr-un proiect cerintele initiale care pot constitui baza unei oferte si dezvoltari ulterioare.

Utilizam ca mediu de proiectare Creo Parametric (Pro E) dar putem schimba informatii cu toti colaboratorii care dispun de un sistem de proiectare 3D.

In faza de proiectare, pentru piese supuse unor solicitari mari, este foarte importanta analiza comportamentului la incarcare statica pe baza elementelor finite (FEA).

 

 

Totdeauna recomandam in astfel de situatii fabricarea de prototipuri. Se evita cheltuieli mult mai mari pentru modificarea formelor in cazul in care piesele rezultate in urma injectiei, chiar daca sunt conforme dimensional, nu rezista la solicitari. Prototipurile sunt foarte utile si pentru verificarea functionarii unor mecanisme sau fabricarea unor serii mici in vederea respectarii unor date fixe de lansare.

 

PRODUCEREA PROTOTIPURILOR

 

 Aceasta faza este optionala, recomandata de regula in urmatoarele situatii:

  • produse complexe care necesita montaj sau incercari speciale (rezistenta mecanica, izolatie electrica pentru tensiuni ridica te)
  • machete la scara sau produse destinate reclamelor, unde forma fizica are un impact deosebit comparativ cu prezentarea unor desene 2D sau chiar 3D
  • serii mici de repere care nu justifica fabricarea unor matrite cu cost ridicat, chiar daca pretul reperelor obtinute prin injectie in matrite prototip este mult mai mare

Putem fabrica prototipuri in urmatoarele variante:

  1. Prin imprimare 3D (stereolitografie). Procedeul se preteaza obtinerii pieselor fizice fara a avea matrita. Piesele sunt foarte utile pentru evaluare dimensionala, incercari la montaj, evaluare aspect, etc. Materialul este similar ABS-ului. Dimensiunea maxima a pieselor imprimate este 170 x 225 x 175 mm iar finetea detaliilor obtinute este sub 0,6 mm.
  2. Prin realizarea unei matrite prototip. Productivitatea este mica dar se pot fabrica piese foarte apropiate de calitatea finala. Se pot fabrica serii de pana la 500 buc, iar prin utilizarea unor materiale de calitate pentru fabricarea matritelor, chiar 5000 buc. Aceste piese pot fi supuse tuturor incercarilor, pot fi efectuate corectii si chiar modificari substantiale, toate la costuri mult mai mici decat intr-o matrita de productie de serie mare. Se pot injecta orice materiale, singura limitare in prezent fiind dimensiunea pieselor (max 200 x 100 x 70 mm).

 

Timpul de raspuns este de 1-5 zile pentru imprimare 3D si cca. 10 zile pentru realizarea unei matrite prototip si injectarea pieselor.

 

EXEMPLE DE PROTOTIPURI

  • brat_prt
  • cap
  • piesa blocae

Simple Image Gallery Extended